CÀLCULS DE pH

Normalment, a menys que s’indique una altra cosa, suposarem coneguts els valors de les constants estequiomètriques dels equilibris implicats i les concentracions analítiques de les espècies en dissolució. El terme concentració analítica fa referència a la concentració inicial de l’espècie química tal com l‘hem utilitzat per a preparar la dissolució, abans que reaccione per arribar a l’equilibri. Sol indicar-se amb el símbol CA. Així, per exemple, si tenim una dissolució 0.05 M de Na2S en aigua, les concentracions analítiques de les espècies del sistema protolític són: CS2- = 0.05 M; CHS- = CH S = 0 M. A partir d’aquestes concentracions inicials, que no són d’equilibri, el sistema reaccionarà buscant l’equilibri, i les concentracions canviaran. Les concentracions que a nosaltres ens interessen, les incògnites, són les concentracions finals d’equilibri.

2
 
 


L’estratègia que seguirem per a calcular les concentracions d’equilibri de totes les espècies presents en la dissolució consistirà a expressar totes les concentracions en funció de la concentració d’ions H3O+ i de la concentració analítica total del sistema protolític, que normalment és coneguda. Aquestes concentracions d’equilibri en funció de [H3O+] seran introduïdes en una única equació anomenada balanç protònic, que serà resolta per a obtenir-ne [H3O+]. Una vegada coneguda [H3O+] (és a dir, el pH), les altres incògnites estan resoltes automàticament. 

Àcids forts

La concentració [H3O+] és igual a la concentració inicial de l'àcid. A l'estar completament dissociat (a = 1) per ser un àcid fort i la concentració inicial de l'àcid ser molt més gran que (Kw)1/2 es pot menysprear la contribució de la reacció de autoprotòlisi de l'aigua. Aquesta aproximació és certa, llevat que la concentració de l'àcid siga molt diluïda (C0 < 10-6,5).

Exemple 1: Dissolució 0,01 M de HCl a 25 ° C.



En el equilibri:



Exemple 2: Disolució 0,01 M de H2SO4 a 25 ºC. (Ka=10-2)





El primer H+ de l'àcid sulfúric és fort, per tant, està totalment dissociat i la concentració de H2SO4 en l'equilibri és 0.
Com el pH serà molt àcid podem menysprear [OH-] enfont de [H3O+].
Aïllant:

Solucionant l’equació:

Bases forts

La concentració OH- és igual a la concentració inicial de la base. A l'estar completament dissociada (α = 1) per ser una base forta i la concentració inicial de la base ser molt més gran que  (Kw)1/2, es pot menysprear la contribució de la reacció de autoprotòlisi de l'aigua. Aquesta aproximació és certa, llevat que la concentració de la base siga molt diluïda (C0 < 10-6,5).

Exemple 1: Dissolució 0,01 M de NaOH a 25 ° C.





En l’equilibri: