DEFINICIÓ D’ARRHENIUS

La primera definició de caràcter conceptual va ser establerta per Arrhenius a la fi del segle XIX, dins de la seua teoria general de la ionització o dissociació de molts compostos en dissoldre-se en aigua.
Segons Arrhenius "àcid és tota substància que en dissolució aquosa s'ionitza deixant en llibertat ions H+ i base és tota substància que en dissolució aquosa s'ionitza alliberant ions OH-".

Aixína, segons Arrhenius, són àcids:

Mentres que les bases són:
 

Neutralizació

Amb la definició d'Arrhenius es comprèn fàcilment la teoria de la neutralització:
D'acord amb aquesta expressió, per a la reacció de neutralització s'ha d'esperar que les característiques d'aquesta reacció siguin idèntiques i independents de l'àcid i base que reaccionen. Això és el que es troba experimentalment, per exemple, l'entalpia molar de neutralització per aquestes reaccions és aproximadament constant i igual a -56,9 KJ mol-1.
Un dels resultats més importants de la teoria de la dissociació iònica d'Arrhenius va ser el d'explicar que diferents àcids tingueren forces diferents. Fet que és fàcilment justificat a partir del diferent grau de dissociació dels diferents àcids i es considerat com el tant per 1 de molècules d'àcid o base dissociades. Segons Arrhenius, un àcid fort té un alt grau de dissociació i un àcid feble està parcialment dissociat.

Limitacions de la Teoria d’Arrhenius

Les limitacions de la teoria d'Arrhenius són evidents i nombroses. Destacarem les següents:
-       El caràcter àcid-base queda limitat al medi aquós.
-       No explica el caràcter àcid-base de molts compostos, com les molècules que no tenen H+ o OH- (per exemple NH3, Na2CO3…).
Aquestes limitacions feren necesari de proposar una definició més general que poguera aplicar-se a qualsevol dissolvent. Cal reconèixer que els conceptes d'àcid i de base segons Arrhenius van ser i són encara d'extraordinària utilitat.