DEFINICIÓ ELECTRÒNICA DE LEWIS

La teoria electrònica d'àcids i bases de Lewis, va sorgir l'any 1923 quasi simultàniament a la de Brönsted-Lowry, però la seua formulació completa la va proposar en 1938.
Segons aquesta teoria: "àcid és qualsevol espècie química capaç d'acceptar un parell d'electrons que procedeixen d'una altra espècie química anomenada base".
Segons aquesta teoria, seran àcids totes aquelles substàncies que tinguen orbitals amb deficiència d'electrons i bases aquelles substàncies que tinguin un parell d’electrons per compartir.
Totes les bases de Brönsted-Lowry, ho són també de Lewins, ja que segons la teoria protònica, reaccionen combinant-se amb un protó, és a dir, donant electrons al protó. No obstant, un àcid de Brönsted-Lowry requereix que tingui un protó per transferir-lo a una altra molècula fet no requerit en la definició de Lewis.

Aquesta teoria amplia les substàncies a considerar com àcids, mentre que manté com a bases a les substàncies considerades com a tals en la teoria de Brönsted-Lowry. Les reaccions de neutralització, segons Lewis, consisteixen en la formació d'un enllaç coordinat. Com per exemple:


En l'última reacció, el AlCl3 es comporta com un àcid, perquè l'àtom d'Al té un orbital vacant, pel que pot acceptar la compartició de la parell d'electrons no enllaçant del N de l'amoníac. Menstres que aquest es comporta doncs com una base.
Encara que aquesta tesi és més general, també és més complexa, per això serà la teoria de Brönsted-Lowry la que emprarem per a l'estudi de l'equilibri àcid-base.