MESURES DE pH

La importància de la concentració de l'ió o del ion , ens condueix a insistir en la conveniència d'adquirir destresa en el càlcul del pH.
En el cas d'una dissolució aquosa originada per la dissolució d'una certa quantitat d'àcid HA en aigua:


Considerem en les dissolucions diluïdes [H2O] = 55,5 M = constant. Per calcular les concentracions de HAA-H3O+ i OH- hem de plantejar les equacions següents:


Aplicant els principis de conservació de la massa i de la càrrega elèctrica, tenim:


On [HA]0 és la concentració inicial de l'àcid (també se sol utilizar cHA).
Una ecuación de gran utilidad que se deriva de las dos últimas es el balance protónico (especies que ganan protones igual a especies que pierden protones), que en este caso sencillo coincide con el balance de cargas.
Una equació de gran utilitat que es deriva de les dues últimes és el balanç protònic (espècies que guanyen protons igual a espècies que perden protons), que en aquest cas senzill coincideix amb el balanç de càrregues.


             
Tenin un sistema d'equacions que ens permet substituir en la constant dequilibri en funció de  i la concentració inicial de l’àcid:

D'on obtenim [H3O+]. Per ser el tractament tediós, sempre que ens siga possible i no cometem errors apreciables realitzarem  aproximacions per al càlcul del pH.